Valper fra snille familehunder……

kid-writingJeg har som prinsipp og aldri skrive noe negativt om konkrete oppdrettere i bloggen. Derimot kan jeg godt komme med positive ting, hvis noen spør. 🙂

Men en tanke, som slår meg av og til er om man ikke av og til skulle ytre noen generelle tanker om oppdrett og avel… Hvis jeg grunner litt, finnes det en god del uerfarne valpe kjøpere der ute, som egentlig ikke aner hva de bør se etter når de for første gang skal kjøpe en valp. En av grunnene til at jeg vil kverulere litt over emnet er alle de annonsene jeg ser med Golden Retriever til salgs.(forsåvidt andre raser også) I annonsen finner man ofte dette: «Etter hd frie og øyenlyste foreldre, som er fantastiske snille hunder». Vel og bra det. Men hva sier det egentlig om en golden, som faktisk er en apporterende jakt hund i gruppe 8. For ikke å snakke om alt det, annonsen ikke sier om mentalitet, helse og arbeids motor til de eventuelle valpene. Har da de tenkte foreldrene bra utstillings resultat og vise til er det ikke bare fantastisk snille hunder, men i tillegg kan de vise til gode mereritter. Jeg er meget glad i rasen og det gjør meg ganske frustrert og se dette. Ikke for at jeg har noe i mot andre, som har andre interesser enn meg, når det gjelder hundeholdet. Men for at dette rett og slett er misvisende annonser og ødeleggende for golden, som brukshund. At en golden er fri på hoftene forteller ingen ting om albuer, allergier og så videre. At disse foreldre dyrene muligens er flotte familie hunder gjør ikke automatisk valpen slik. (nå skal det vel godt gjøres å finne en mannevond 8 ukers valp) En valp er en valp og må trenes på lik linje med alle andre raser, for å bli en ok voksen hund, som kan fungere i samfunnet. At en eier av et avlsdyr utaler at hunden er fantastisk snill, forteller vel heller lite…. Hvis samme eier kunne vise til en eller annen form for funksjon eller mental test, ville det vært lettere og vurdert for en utenforstående. Eller at hunden helt konkret har deltatt i noe, som krever en del av den mentale biten. Slik at både hunde toleransen og den sosiale biten kan begrunnes på en god måte. For selv om man kun ønsker seg en «rolig» familie hund, så er den mentale biten viktig. Jeg vil gå så langt, som å si at den kanskje er viktigst på en hund, som skal fungere i en familie. Muligens med små barn og de utfordringer det gir. En valpe kjøper, som har erfaring innen trening av hund, vil hurtigere oppfatte mentale brister. (tror jeg da)

Nå er jeg av den oppfatning at det er helt greit at noen linjer av retrievere er mer «rolige» enn andre, jakt varianten passer ikke til alle og vice versa.  Noen av oss liker å drive på med bruks og noen liker utstilling. Det spiller ingen rolle hva, så lenge man jobber for en sunn og god retriever. Men når det gjelder helse og mentalitet burde man som valpe kjøper stille samme krav, uansett hvilke planer man har for hunden. Hvorfor ikke stille konkrete spørsmål til oppdrettere. Jeg skulle ha forlangt en bra utfyllende forklaring på hvorfor oppdretter for eksempel lar være og røntge albuene. Det er ikke mange hundre lappene i forskjell på og røntge bare hoftene eller begge deler, når hunden først skal røntges. Det som også slår meg er det pussige med pris… En Golden Retriever valp fra en som kun har gjort de aller nødvendigste ting for å registrere kullet koster like mye, som en valp fra en, som har lagt ned masse av tid i utvelgelsen av avlsdyr, tatt alle helse tester, mental testet,  trent og konkurrert i en eller annen form for hunde sport. Er ikke dette litt rart da? Som forbruker ville jeg neppe godtatt å betale like mye for min Lada, som naboen betalte for sin Ferrari……….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *