Førstehjelp

Førstehjelp ved enkelte tilstander

Symptomer og tips til hva du kan gjøre selv, og når du SKAL oppsøke veterinær!

Smerter og feber, hva kan du gjøre selv? Ved høy feber eller smerter når du ikke får tak i veterinæren kan du gi hunden dispril 1 tablett til en 30 kilogram ting hund eller globoid 1/2 tablett til en 20 kg tung hund. Du kan gjenta behandlingen neste dag ved lette eller moderate smerter, og hver 12. time ved høy feber eller sterke smerter. Hvis du har Rimadyl, som er smertestillende og febernedsettende til hund, kan du gi hunden 2 mg/kg kroppsvekt hver 12. time. Dette er kun ment som førstehjelp til veterinær kan kontaktes. Husk å ta med pilleglasset/esken slik at du kan vise veterinæren hva du har gitt.
OBS! Paracetamol er giftig for hund i store doser og kan være dødelig for katt! Begynn aldri antibiotikabehandling av noe slag uten å ha rådført deg med veterinæren først.

Oppkast
Hunder kan kaste opp maten sin for så å spise den en gang til, for dem er dette helt normalt. Hvis hunden kaster opp flere ganger etter hverandre, eller kaster opp uten at det kommer opp mat, er det ikke normalt. La den være uten mat resten av dagen og gi vann i små porsjoner (en spiseskje) hver halvtime. Dersom oppkasten fortsetter må hunden til veterinæren. Dersom dette går bra, øk til 1/2 dl hver time. Hvis det også går bra, kan du begynne å gi litt mat neste dag. Første tre måltiden skal være en spiseskje og hver halvtime. Dersom dette går bra, gir du 1/2 dagsrasjon av fôret fordelt på 6 måltider neste dag. Dagen etter hel dagsrasjon fordelt på 6 måltider. Dagen etter hel dagsrasjon fordelt på 4 måltider. Dersom oppkasten starter igjen, ikke gi noe i munnen, og kontakt en! Gjentatt oppkast i mer enn 12 timer er tegn på at noe er alvorlig galt, og hunden skal til veterinæren. Det kan være magekatarr eller fremmedlegeme og krever behandling

Diarè
Dersom hunden får diarè, men ellers virker frisk, kan det være nok å gi den et diettfôr som skal stoppe diarèen og Zoolac til to dager etter at diarèen har gitt seg. I den perioden hunden har diarè skal den ta det med ro og ikke være med på lange turer. Dietten gis ofte og i små porsjoner de første dagene. På ferieturen har du kanskje ikke så lett tilgang til diettfôr, og da kan du gi 2 deler kokt ris + 1 del kokt fisk/kylling/kjøtt. Har du en hund som lett får diarè kan du gi Diarsanyl ® forebyggende. Hvis hunden har høy feber (over 39,5), for lav temperatur (under 37,5), er veldig slapp, har voldsom diarè, eller diarè som varer flere dager skal den til veterinæren. Uttørking. Hunder med oppkast og/eller diarè kan bli uttørket (dehydrert). Dersom hunden får dårlig sirkulasjon (se over hvordan du sjekker det), kan det være den er uttørket, og da er det svært viktig å få i den nok væske, drikker den ikke selv, må du gi den vann i munnen med engangssprøyte eller lignende. Det kan være nyttig å ha liggende elektrolyttblanding som du kjøper på apoteket eller hos veterinæren. Dersom hunden ikke blir raskt bedre må du få den fort til veterinær for væsketerapi!

Andre mageproblemer
Hvis hunden får sterke magesmerter eller magen plutselig blåser opp kan dette være symptomer på alvorlig sykdom, og hunden skal snarest til veterinæren! Magesmerter kan noen ganger forveksles med ryggsmerter, hunden vil ofte virke stiv og bevege seg sakte med krum rygg.

Hoste og snue
Hoste skyldes ofte virusinfeksjoner, men kan også ha andre årsaker. Det finnes flere typer smittsom hundehoste ”kennelhoste” som kan gi symptomer i varierende grad fra lett hoste til alvorlig lungebetennelse. Hvis hunden virker frisk og ikke har feber, trenger du ikke ta den til veterinæren, du skal holde den tørr og varm, passe på at den drikker godt, og KUN GÅ KORTE TURER I BÅND TIL 10 DAGER ETTER AT HOSTEN HAR GITT SEG, dette for at den ikke skal få lungebetennelse eller bronkitt. Husk at kennelhoste er smittsomt, så hold den unna andre hunder! Hvis hunden er slapp eller har høy feber i mer enn et døgn, eller den virker alvorlig syk, skal den til veterinæren i løpet av kort tid.

Ørebetennelse
Kløe i hoderegionen, røde ørelapper og øreganger, vond lukt fra ørene og væske fra øregangen er alle symptomer på ørebetennelser. Dersom hunden virker frisk og ikke har feber, kan du som en førstehjelp skylle ørene med saltvannsoppløsning og tørke godt. Hunder med ørebetennelse skal ta det med ro slik at ikke det blir verre. Blir det ikke raskt bedre skal hunden til veterinær for å få behandling.

Hudbetennelser og gnagsår.
Lette hudbetennelser eller gnagsår behandler du ved å klippe vekk hår rundt såret, vaske det med saltvannsoppløsning eller Optima pH og smøre på Aloe Vera. Kraftige hudbetennelser og våteksem skal undersøkes og behandles av veterinær.

Kloskader
Kloskader der deler av kloen sitter igjen krever nesten alltid veterinærbehandling, klorester må fjernes. Kloen og området rundt kan sprayes med Aloe Veterinary Formula. Hunden skal ikke slikke på kloen. Legg en potebandasje og hold området rent og tørt. Dette er ofte svært smertefullt for hunden!

Kuttskader
Kuttskader gjennom huden på mer enn en til to cm bør syes, dette skal skje snarest, og senest innen 12 timer. Hvis det blør kraftig legger du på en trykkbandasje til du kommer til veterinæren. Små skader heler godt, og du kan behandle det med å legge på en god bandasje. Dersom såret lukker seg godt, er det tilstrekkelig å ha bandasje på og holde skadestedet litt i ro noen dager. Store kuttskader og bittskader vil ofte bli infiserte og krever tilsyn av veterinær.

Hund i bil
Bilsyke kan motvirkes ved hjelp av Ingefær; frisk ingefær kan rives og has i maten, blandes med litt honning, eller man kan kjøpe ingefærtabletter i helsekostbutikken og gi hunden dosering som til voksne.
Pass på at hunden er godt sikret i bilen, både for din egen og hundens sikkerhet! Bruk et solid bilbur eller sikkerhetssele for hund.
La hunden strekke på beina og få en tissepause hvis du kjører langt.
Gi hunden vann å drikke underveis.
Husk at solen kan varme opp bilen kraftig på kort tid, og om du parkerer bilen i skygge, kan solen fort dukke frem. Gå derfor aldri fra hunden i en lukket bil om sommeren!

Ut på tur
Fotturene. Her er noen små enkle tips som kan gjøre det lettere å unngå skader hos hunden.
1) Ikke ta en utrenet hund på lang tur! Ved å øke lengden på turen fra dag til dag får hunden sjansen til å tilpasse seg litt.
2) Dersom du skal gå langt, er det viktig å trene opp hunden fysisk på forhånd over en periode på flere måneder! En godt trent hund er mer utholdende og mindre utsatt for skader!
3) La hunden bli varm før den får løpe fort, bære kløv eller trekke tungt. Pass også på å avslutte turene med litt rolig gange uten belastning så hunden får gått seg ned.
4) Ta pauser underveis slik at hunden får hvile. Da orker den lengre turer.
5) Gi hunden et lite men energirikt måltid før du starter og gjerne ett underveis. Fett og proteiner er hundens viktigste energikilder, derfor er ett hardkokt egg en god energipakke.
6) Pass på at hunden får i seg nok væske på turen! La den få rikelig anledning til å drikke av vann og bekker eller ha med vann til den.
7) Dersom det er hardt underlag som skarp stein, fjell eller lav kan det være lurt å ha på fleecesokker for å unngå kutt og såre labber.
8) Potene skal smøres med potesalve for å holde huden myk og elastisk. Kosttilskudd med omega 3 fettsyrer hjelper til å gjøre huden elastisk og sterk må gis 1-2 måneder før den har effekt. Dersom du skal gå lengre turer må potene herdes gjennom lang tid først for å forebygge skader og slitasje

Etter turen
Masser musklene på forbein, bakbein og langs ryggen etter turen, vær lett på hånden så det ikke er vondt – dette skal være deilig! Større måltider skal gis 1-1 ½ time etter turen. Det er viktig at hunden får god hvile etter en lang tur.

Båttur
Mange nordmenn tilbringer det meste av sommeren i båt på fjorden, og hunden er med. Her er noen enkle tiltak som kan øke sikkerheten for den firbeinte.
Bruk alltid redningsvest. Redningsvesten må ha en kraftig farge som gjør at den synes lett i vannet, og gjerne et solid håndtak som gjør det mulig å løfte hunden om bord hvis den skulle være så uheldig å falle til vanns. Ut og inn av båten bør hunden gå på en stødig landgang eller løftes/hjelpes, og redningsvesten skal være på.

Sterk sol
Den deilige sommersolen kan dessverre gi både oss og hundene problemer, og den er sterkest i høyden og på sjøen.
1) Sterk sol på sjø og vann kan være ubehagelig for både folk og dyr! Dersom hunden blir rød i øynene eller kniper dem sammen kan den ha fått for mye sol. La den få en pause neste dag, eller skaff solbriller eller ”skyggelue” beregnet på hund!
2) Hunder med tynn pels og lys hud kan bli solbrente akkurat som oss. Bruk solbeskyttelse beregnet til små barn på lyse og tynnpelsete partier.

Førstehjelpsutstyr til hunden
Zoolac til bruk ved diarè – kjøpes hos din veterinær.
Diarsanyl til forebygging av diarè – kjøpes hos din veterinær.
Førstehjelpsknapp med 5×20 mg prednisolon, festes i halsbåndet, nøkkelknippet eller på sekken.
En liten saks til å klippe hår eller dele opp forbindingsmateriell
Pinsett til å fjerne torner, fliser eller fremmedlegemer fra sår.
Polstringsbandasje 2 stk til trykkbandasje eller potebandasje
Elastisk bind 1 stk til å ha utenpå og feste bandasje
Digitalt termometer til å måle temperaturen
Steril saltvannsoppløsning til rensing av sår og skylling av øyne
Sterile og usterile kompresser
Engangshansker
Flåttfjerner (du kan også bruke en pinsett)
Stor engangssprøyte til å gi vann i munnen eller lignende
God potesalve og aloe vera gel
Alternativ Vet

Flått og sykdommene de kan overføre til våre hunder og katter.

Flått er et blodsugende middedyr som er vanlig langs kysten fra svenskegrensen i sør til Helgeland i nord. Den finnes også spredt innover i lavlandsstrøkene på Østlandet og innover fjord- og dalstrøkene på Sør- og Vestlandet. Flåtten trives best i områder med høy luftfuktighet slik en finner langs kysten, og den foretrekker buskvegetasjon eller grasmark med innslag av løvskog.
Symptomer ved flåttbåren sykdom
Symptomene på flåttbåren sykdom er diffuse – altså symptomer som kan ha mange forskjellige årsaker – trøtthet, halthet, feber og nedsatt appetitt er de vanligste symptomene. I de fleste tilfeller vil infeksjon med Borrelia eller Anaplasma være uten symptomer.

Det er viktig å vite at man ved en blodprøve tester for antistoffer og ikke for selve bakteriene. Et positivt prøvesvar forteller oss bare at hunden eller katten på et eller annet tidspunkt har vært smittet av bakterien – ikke at de nødvendigvis er syke. For å bekrefte at pasienten har en aktiv infeksjon tar vi to blodprøver med et par ukers mellomrom for å se om antistoffene øker. For Anaplasma har man muligheten til å påvise bakterien direkte ved mikroskopi av blodutstryk i den akutte fasen.

Hvis hunden eller katten din er syk, og har hatt flått eller har vært i et område med mye flått, og du har mistanke om at den har blitt smittet av disse sykdommene, er det viktig å få den undersøkt hos veterinær. Det er mange sykdommer som har like symptomer, og det er viktig å finne den eksakte årsaken så dyret kan få riktig behandling!

Forebyggende behandling
Hva kan du gjøre for å unngå at hunden eller katten din får flått?
Det fins 5 godkjente preparater på markedet for å holde flåtten på avstand. 3 spot-on preparater for hund (Ex-spot®, Bayvantic® og Frontline®), 1 spray for katt (Frontline®)og 1 halsbånd for hund (Scalibor®). For å få kjøpt disse preparatene må du ha en resept, da kan du samtidig få råd om hvilket produkt som passer best til ditt kjæledyr.

Selv om du har tatt dine forhåndsregler, så er det viktig å undersøke hunden og katten din daglig for flått. Dersom du finner en flått, så er det viktig at den blir fjernet så raskt som mulig fordi den ikke overfører smitte de første 24-48 timene. Dersom du ikke får ut hele flåtten, vil du få en lokal betennelsesreaksjon på stedet der flåtten sitter – akkurat som når du får en flis i fingeren – men da er jo flåtten død.
Skrevet av Veterinær Linda Moen