Innlæring av neseprøve

Det virker på meg,som om akkurat dette momentet er en «bøyge», for mange. Så jeg har bestemt meg for å skrive litt om mine tanker om den 🙂 Nå må jeg med en gang understreke at innlæring av neseprøven ofte krever innlevelse og litt kreativ tenking. Siden alle hunder varierer litt her. Men ikke mere variasjon enn at man kan gå ut i fra en «mal» for innlæringen. Det du må ha tilgjengelig er en hund, neseprøve pinner, en hanske eller lignende og skikkelig lekre lett tygde godbiter.

Hunden bør ikke være for trett eller for energi rik…..

 

 

Neseprøven består av to hoveddeler; 1. Apportere  pinne og 2. Velge pinnen som lukter som eier.

Start gjerne innendørs. Jeg valgte å trene inn neseprøven med Gurin i gangen hjemme. De andre hundene lå innenfor dørstokken til stuen og vi holdt på i gangen på ca 1 * 1 meter 😉 Husk å stå nært pinnene i innlærings fasen, da har du også bedre oversikt over hundens arbeid. Jeg hadde ordnet meg med en haug av rene pinner, pølse til godbiter, latex hanske og en klikker. Planen var som følger at jeg skulle legge en haug av rene pinner ca 5-6 stykker, så smule opp bitte små godbiter fremfor haugen. Grunnen til at jeg legger godbiter slik, er at jeg vil at hunden skal lære å skru på nesen, altså en søks øvelse og  ikke en ren apporterings øvelse. Vi startet og jeg sa værsogod til Gurin.Men det jeg da så var at hun ble litt «mollefonken». Akkurat som om dette kan da ikke være alt. 🙂 Ok, planer er til for å endres… Så jeg valgte da å legge ut 5 pinner på en rekke (ala konkurranser), den 6 pinnen gnidde jeg bokstavelig inn med pølse lukt. Jeg la nok engang små godbiter ut og tenkte som så at markerer hun rett pinne er det en bonus. Men jeg hadde absolutt ingen krav til det. Når jeg så at hun så å si hadde spist opp alle godbitene, roste jeg henne og ba henne komme. Jeg gjorde dette noen få ganger før jeg tenkte å teste litt ut. La ut akkurat som før med godbiter rundt og  lot henne snuse videre etter at godbitene var spist.Så snart nesa var i nærheten av rett pinne, klikket jeg og roste henne. Deretter la jeg ut slik, som tidligere, men la også en godbit oppå pinnen med lukt. Dette gjorde jeg kanskje 4-5 ganger, før jeg tok bort godbiten av pinnen. Så sa jeg værsogod og la inn «is i magen» følelsen 🙂 Gurin knekte koden veldig fort. Underveis tok hun selvfølgelig noen feile pinner, hun er da en lystig apportør.  Men når hun feilet overså jeg det bare og startet på nytt. Jeg tok bort pinner,som hun evn hadde lagt fert på og la nye inn, derom mange pinner tilgjengelig. Noe jeg aldri gjør er å trå på pinner under innlæring. Jeg mener at du veldig fort kan ødelegge hele innlæringen med det. Du skal ha en hund med «stål mentalitet» for at den skal takle det noe særlig. Å trå på pinnen fordi det er feil, kan gi deg en hund, som sitter tilbake med en sterkt nedsatt innlærings lyst for neseprøven. Husk at dette er innlæring og nytt for hunden, du har ingen forutsetning for å vite,hva hunden setter sammen,som feil ved å trå på pinnen. Det jeg også tenker som en følge av tråkking, er at du kan få en,som virkelig setter tennene hardt i pinnen. Spesielt om du har brukt medhjelper,som trår på pinnene. Tenk hvor målbevist hunden er,hvis den klarer å rykke løs den rette pinnen en gang 😀 Et lite obs, jeg fjerner relativt fort godbit ferten på pinnen. Jeg kan heller så kjøre lengre med godbiter før, hvis jeg finner det nødvendig. Eller bare klappe litt foran og ved siden av pinnene, slik at hunden tror det er noe der og begynner å lete.

Den opprinnelige planen min var å kjøre noen økter med kun rene pinner i en haug,for å «hjerne vaske» Gurin på å sette på nesen før pinnene. Så hadde jeg planlagt å legge ut noen pinner på en rekke etterhvert. Men som dere ser, nese prøven er individuell tenkning.

 

5 comments

  • Æ like at du blogge så ofte! D e ikke mange blogga som e så aktiv (min inkludert) for tia så d e flott å ha nån å lese i 🙂

    • Tror nok fb tar mye av bloggene. Synd fordi i en blogg kan du skrive mer utfyllende og den er på en måte din. Jeg har jo hatt x antall ideer om å starte å skrive mer utfyllende om trening i bloggen.Men detter stadig ut:) Har fått en del puff i det siste,siden jeg får en del trenings spørsmål,så kanskje jeg klarer å skjerpe meg. Det enkleste har jo vært og filmet mer av innlæring, men så er det at siden blir tung å laste…..Må finne på noe lurt:):) Har du begynt med neseprøven?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *