Ikke allright

Jeg kan trene på mye med hundene. Men en del ting er klin umulig å trene på. En av tingene er utagerende hunder på stevneplassen… 🙁 Jeg tror jeg kan påstå at mine hunder stoler på meg. De er trygge på at jeg ordner opp og gjør det beste for at de slipper å havne i ubehagelige situasjoner.  Så da blir det temmelig feil når jeg skal inn i en felles sitt i elite at den starter med levenet av andre hunder, som ikke innehar denne tryggheten. Hvordan skal jeg få min hund til da å forstå at hun skal sitte der, selv om jeg forlater henne i en situasjon, som hun/han forventer at jeg skal være tilstede i?????Mentalt sett har jeg trygge og egentlig rimelig «tøffe» retrievere. Men på tross av dette, vil de da velge å dempe ned ved å legge seg. Mulig de også vil velge å snuse og vri seg noe. De unngår bråk og takk og lov for det 🙂    Jeg kan disse tegnene og forstår hvorfor det skjer. Men vet nye uerfarne førere at dette er slike signaler fra hunden eller vil de tenke at hunden rett og slett er «ulydig». Nå er jeg kommet dit at jeg synes ikke lengre det er allright. Hvorfor i f skal jeg sjanse på at x antall timer med trening går rett i dass. For ikke å snakke om at jeg risikerer at mine egne hunder blir usikre i slike miljøer. Så i neste setting er det kanskje de, som blir ubehagelige å omgås. Vi som konkurrerer bruker x antall timer til trening og diverse. Et stevne koster meg sånn cirka bortimot 1000.- lappen. Siden vi alltid må kjøre noen timer, kommer reise utgifter til påmeldings avgift.  Skal jeg da fortsette å være snill eller skal jeg pent og rolig gå bort til stevneleder og henvise til regelverket……..Jeg vil da ganske sikkert bli oppfattet, som en, som finner på unnskyldninger for tapte poeng. Men det er faktisk ikke det det handler om.  Det handler om at deltagere og publikum skal kunne ha et trivelig stevne uten å sitte passelig engstelig på sidelinja. Det handler om at man kan pasere og varme opp hundene uten å se seg over skuldra. Det handler om at hver enkelt ekvipasje skal få en fair bedømming. Det er ikke en fair bedømming, når hunden på banen føler den må gå og kontrollere miljøet rundt ringen. Nå snakker jeg ikke om hunder, som i utgangspunktet sliter med fokuset 😉

Dette er generelle tanker, siden jeg dessverre har opplevd dette noen ganger og det er absolutt ikke rettet til de siste stevnene jeg har deltatt på.  Jeg kan gå tilbake til Loke, som var en fantastisk stabil hanne. Men etter å ha blitt angrepet 5 ganger av andre hunder, hadde han fått nok! Og når jeg sier angrepet var det det var. I 2 av tilfellene gikk jeg fvf med han og ante ingenting før en annen hund bet seg fast. Etter disse 5 episodene begynte han selv med advarsels knurr hvis andre kom for nært han på stevne områder.

I fjor gikk THK hardt ut og hadde klar markering på hvor langt publikum og andre hadde lov til å være nær ringbandet under stevner. All respekt til dem og jeg håper flere følger etter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *