Hva er egentlig fellesdekk

029 (Small)

Bilde fra klasse 1 i Skjomen

I x antall fora og diverse andre settinger hører jeg ofte om viktigheten av å trene fellesdekk. Hver gang stusser jeg litt… Fellesdekk er nemlig noe jeg trener veldig sjelden og det gjelder alle mine hunder. En sjelden gang kan jeg  komme på at shit au, det kan være lurt å gjøre, slik at jeg får belønt det innimellom.Smile Men da er det, som oftest når det kun er kjente hunder tilstede. Så kommer det pussige ; mine hunder, har vært meget stabile i disse felles øvelsene…. Jeg har opplevd alt i fra at andre hunder har løpt oppå ryggen til mine, til at hunder regelrett har slåss ved siden av. Pussig nok, min ligger.Huh Så jeg har grublet litt over dette og kommet til at jeg nok er litt «kjerringa mot strømmen». Hvis jeg skreller fellesdekket ned til hva det er for hunden, så blir det: Et ned ligg-holde posisjonen til fører gir annen beskjed og sist men absolutt ikke minst tillit mellom hund og fører.Wink For å forklare enkelt. Fører må stole på at hunden ligger og hunden må stole på at når fører har sagt det er ok å ligge der, så er det slik. Om det da skulle komme en hund springende, så bør hunden fremdeles kunne stole på at fører ordner opp. Enkelt, nei slett ikke. Siden dette avhenger av relasjonen mellom fører og hund. Altså den grunnleggende plattformen ekvipasjen har. Altså er jeg kommet til at hvis fører og hund ikke har klart og bygd opp nok tillit ellers er det vel heller tvilsomt om hunden velger å stole på fører akkurat i en slik setting. Samtidig vil en usikker fører utsondre masse signaler før han/hun forlater hunden i dekket.
For så å gå tilbake til det jeg startet med, trening av fellesdekk. Et konkurranse dekk skal egentlig foregå nokså stille og rolig. Selv med innlagte forstyrrelser i elite er det ingen, som går frem og tilbake og belønner hunden sin, det hører også til sjeldenhetene at du hører en fører stå å rope «dekk» til hunden under en konkurranse. Men hva foregår på de fleste klubb treninger? Jo, alle trener på sitt nivå. Ergo blir hundene vant til at felles øvelsene blir ganske aktive på en del måter. Men det de ikke blir vant til er å ligge x antall minutter mens fører i for eksempel klasse 1, står stiv, som en påle og knapt klarer og puste noen meter fremfor dem.
Hvor vil jeg så med dette innlegget? Jeg vil absolutt ikke få folk til å slutte å trene på felles øvelser. Men tenk litt over hva trener dere egentlig på og ikke minst hva er målet med akkurat denne trenings økten.
Jeg har full forståelse for de førere og hunder, som har fått problemer i etterkant av at andre har «sprunget» i de på felles momenter. Jeg har selv brukt mega lang tid på å få Cornelia til å trives på konkurranse banen etter at andre hunder, slåss ved siden av henne i et fellesdekk i klasse3. Nå oppdaget jo jeg etter hvert at hun ikke ble skremt av hundene i det hele tatt. Men av folkene, som ropte og skrek. Det er noe dere også bør tenke på i en slik trenings setting, det kan faktisk være andres «høylytte korrigeringer, som gjør hundene usikre. Og hva skjer da, når dommer og kommandør beveger seg på konkurranse banen…..

3 comments

  • Anne-Britt Andreassen

    Uff, Eva-Liz, nå ble jeg enda mere usikker!! Planen var nettopp å gå ut og trene «fellesdekk» alene!

  • Hanne

    Anne-Britt; gå ut å tren på bli i posisjon liggende. Det Eva-Liz snakker om her, er når hunden kan bli i posisjon. Det er noe våre hunder ikke kan, og som vi må trene på.

    Fellesdekk er rett og slett bli i posisjon. Og som Line sa til meg i helgen, Mille «driter» i hvor hun ligger, er helt uberørt av andre hunder, lyder og bevegelser. Hun kan bare ikke bli i posisjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *