Bagasje og litt mere

Som jeg før har sagt, så bruker jeg mye tid, når hunden er i valpe stadiet på å lære inn «hjelpemidler/verktøy». Jeg vet ikke om jeg videre blir å bruke disse tingene. Men jeg synes det er fornuftig å legge det i bagasjen til hunden. Jeg kan ikke vite om jeg får bruk for det eller ikke. Så med Gurin lærte jeg inn «boksen» ganske tidlig. Nå la jeg den relativt fort på hylla. Egentlig sjelden at jeg terper så mye utgangs stilling og fri ved fot, når hundene er svært unge. Men så kom jeg i tanker om det igjen, siden en del deltagere på kurset, spurte om akkurat denne metoden. Nå var jeg så pass ærlig, at jeg innrømte at jeg ikke kjenner noen, som har trent den fult ut. 😉 Noen dager etter kurs avslutning fant jeg ut at jeg skulle sjekke om Gurin husket den. Som filmen under viser, sitter den godt. 😀

Konklusjonen min er altså fremdeles, at det å gi hunden en grunn bagasje, er mye viktigere enn å trene teknisk lydighet, når de er helt unge. Hvis man tar seg tid til å lære inn en skikkelig plattform hos valpen, så har man ekstremt mye igjen for det senere. 🙂 Jeg tror også at det gir enklere innlæring når de blir eldre og man virkelig skal trene teknisk lydighet. Hvilke fordeler er det med en valp, som er rå god på for eksempel raske ned dekk, når samme valpen helst velger føreren bort til fordel for andre hunder og mennesker. ❓

Bruk valpe tiden til å bygge opp en god relasjon mellom deg og hunden. Gi den en god plattform, for videre læring.  Velger du og «trene» i lag med andre, velg fornuftige trenings kompiser. ❗ Aller helst bør det være førere og andre hunder, som tåler at en liten valp kommer bort og forstyrrer litt.  Valpen får masse gratis læring ved å ta kontakt med eldre hunder, som ikke gir respons. Tro det eller ei, det høres kanskje sprøtt ut. 🙄 Men for å forenkle det noe. La oss si at valpen springer bort til en ekvipasje, som trener fvf. Den andre hunden gir ingen «leke» respons til valpen. Derimot når valpen igjen returnerer til fører, får den positiv respons. Hva lærte valpen der? Jo, at det er hos føreren ting skjer og de andre hundene er kanskje ikke fult så kule. 😯 Dette er en av grunnene til at det er så viktig å velge gode hunder/førere å trene valper i lag med. Jeg ser så mange ganger valper, som henger i bandet og vil ut for å sjekke miljøet rundt. La den gjøre det, så lenge det er under trygge forhold og spør de andre på forhånd om det er greit. Har du en forsiktig valp er det jo ekstremt viktig. Kanskje har du flere hunder, slik at den forsiktige valpen ikke kommer helt frem i flokken. Det er nå engang slik at i en flokk, har hundene et språk, som vi ikke har noen mulighet til å analysere helt og fult. Det kan være blikk, som er så raske at man ikke har sjanse om å oppfatte dem. Pass på at den av og til får være alene med deg. La den «vokse» på sine premisser. Men for all del: Ikke dull med den. Vær naturlig og avslappet. Tro meg er valpen forsiktig fra grunnen av, vil den ikke bli selvstendig av å bli pakket inn i bomull. Solan hadde for eksempel en periode tidligere i forhold til vann apportering. Det forløp slik at han sprang meget hurtig ut på apport signalet, så plukket han opp dummyen, svømte et stykke mot land. Så slapp han dummyen og ble stående i vannet med dummyen fremfor snuten. Hjelpes meg, tenkte jeg flere ganger. Dette var da mystisk. 😮 Så en dag var jeg og Connie og trente ved et vann. Helt tilfeldig var det kun Gizmo og Solan av hundene, som var med. Hva skjedde, jo Solan kom helt inn med dummyen. Både Connie og jeg ble temmelig overrasket og samtidig positivt stemt. Men akk, neste trening, kjørte Solan samme opplegget, som før. Nemlig å spytte dummyen. Så vi begynte å grunne på hva årsaken kunne være. ❓ Plutselig kom jeg på det!!!! 💡 Tispene var ikke med, den gangen han kom helt inn med apporten. Dette måtte jo sjekkes ut. Joa, når tispene var til stede. Så kom ikke Solan inn med dummyen. Når de ikke var der, så var det ikke noe problem. Og tro meg, man kan på ingen måte tolke noen slags ugreie mellom Solan og tispene. Men helt tydelig er det en eller annen kommunikasjon mellom dem, som har gitt klar status for hvem, som skal ha retten til hente og bringe. 🙄 Uff, dette ble en temmelig rotet blogg. Tror jeg havnet langt i fra starten. Men, pytt sann, slik er det bare. 🙂

Filmen som viser Gurin på boksen, ble ikke helt bra.Men prinsippet vises nå. Jeg velger bevist å ha belønning bak, siden mine «duracell hunder» har større sannsynlighet for å komme for langt fram enn for langt bak 😉 En liten obs, dette er ikke starten på «boksen». Da forventer man ikke at hunden skal justere seg på plass etter fører. Som dere ser flytter jeg meg også, for at hun skal følge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *