14 dagers regelen og litt mer

Når jeg holder valpe kurs bruker jeg å si at jeg har en 14 dagers regel. Det betyr at de første 14 dagene skal valpen være mest mulig hjemme hos sin nye familie og ikke dras rundt på besøk og diverse. Jeg synes heller ikke man skal ha altfor mye besøk i den perioden. Årsaken er enkel. Jeg synes valpen skal få tid til å bli kjent og trygg på at det nye hjemmet er der den skal være og at menneskene,som bor der, er den nye familien. Man skal tenke på at valpen er revet opp fra mamma,søsken og de trygge rammene hos oppdretteren. I tilegg bør valpen få mulighet til å sove når den trenger det. Dette er selvfølgelig ikke en bastant regel. Velger man feks en «reservert» rase, bør man tenke litt annerledes….Eller bør man det????Vil ikke denne valpen trenge lengre tid, til å knytte band til sin nye familie. Samme med en «nervøs valp:):)…..

Med Gurin belønner jeg kontakt for tiden og hun er blitt virkelig en liten «racer» på området. Tror det er like før jeg må ta bort tredje måltidet hennes,siden hun tilegner seg så mye godbiter:): Jeg har også sett hvordan hun reagerer når jeg sitter på gulvet og legger en «nese prøve pinne» ved siden av.Hun er lynrask og plukke den opp og gi den til meg. Selvfølgelig får hun belønning for det også. Jeg mener bestemt at man skal utnytte det man kan i en valp:::) Så lenge det skjer på helt frivillig basis og i svært korte økter.

Ellers «trener» jeg bevist på å overse henne . Jeg vil at hundene skal kunne slappe av inne og ha en god av knapp. Men her må man selvfølgelig velge med omhu.Selv om man ikke vil ha masete/stressede hunder i hus,skal en valp ha masse kos og positiv  oppmerksomhet.

Jeg trener faktisk det samme med Rose.Vi merket fort at hun ikke har samme «hus reglene»,som våre hunder. Eller egentlig har vi ikke hus regler,det er bare at vi tar enkelte ting,som en selvfølge:) Vi er vant til at vi kan legge fra oss hva som helst,hvor som helst.Ingen av hundene våre bruker å «stjele» eller hente noe spisende på bord  og benker. Heller ikke bruker de å spise fra de andres matskåler. Men det kan Rose finne på::) Hun er også litt mer «masete» inne.Men nå er jo noe av grunnen at hun ikke har vært hos oss,siden hun reiste hjemmefra. Og hun savner nok familien sin.  Ellers er hun en meget behagelig valp/unghund,som går veldig godt overens med de andre hundene. Spesielt med Gurin:):) Vi har bestemt oss for at Rose blir hos oss, til vi vet mer sikkert om mulighetene til at hun kan flytte hjem, etterhvert. Det blir ikke rett for henne at hun skal bytte enda mer. Hun er også i en «sårbar» alder.

Nå føler jeg vel at jeg begynner å få litt «struktur» igjen. Ble litt hektisk med Cornelia i løpetid,8 uker gamle Gurin og 8 måneder gamle Rose. Stakkars Solan,han har ikke hatt det greit for tiden. Nye konkurenter om oppmerksomheten og en tispe med løpetid  i hus.Men han takler det fint. Selv om han oppvarter Cornelia,som bare en gentlemans hund kan, har han fult arbeids fokus. I går gikk jeg faktisk fvf med både han og Cornelia samtidig. Og hvis man da tenker på at Cornelia var på dag 12 i løpet,sier det noe om hans fokus……..

I morgen er planen og møte resten av trenings gjenget ved klubben. Da skal Gurin få hilse på de andre. Blir spennende og høre hva de synes. Tenkte også å få litt innputt hvor Solan og jeg ligger ann foran debyen  i elite lydighet. Er enklere å få andre til å bedømme. Jeg skal også høre om noen av de andre har noen gode «kjegle» tips……  Solan vet altfor godt hva kjegla er,så jeg er redd for at han kan finne på å «tyv stoppe» før jeg gir kommando på denne øvelsen.Men i dag er det minus 14 her, så jeg må se det litt ann.

I Pias blogg har hun skrevet et bra innlegg om avels index:Les her:

 

One comment

  • Syns faktisk det var godt å høre at Rose blir hos dere, i hvertfall til dere vet noe mer 🙂 Det der fikser du veldig bra, som alt annet 😉

    Veldig behagelig med hunder som ikke rører noe som helst, akkurat slik har og har hatt med mine, aner ikke helt hva jeg har gjort for å få det til…..men deilig. Nå ser jeg imidlertid at Ken, i en alder av snart 3 år, begynner å bli som en valp nesten. Gakket, livlig og gladere – MEN jeg ser også at nå er det ikke like lett å etterlate seg mat på bordet……….

    Klem til deg og hele din flokk 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *