En Golden Retriever skal i våre øyne være en sunt konstruert hund, med en fysikk som gjør den i stand til å arbeide uten å være utsatt for belastningsskader. Den skal i tillegg ha en mentalitet, som gjør at den både fungerer som familiehund såvel som arbeidshund. Mitt ønske er å avle på bruksvarianten av retrieveren, så om du leter etter hund til ren utstilling vil det nok være andre oppdrettere som har hunder som passer bedre. Er du derimot på utkikk etter en hund som forhåpentligvis er rustet til å delta i det meste av hundesporter og du er interessert i å legge ned tid på å trene med hunden din, så er du velkommen til å ta kontakt med oss. Det er et ønske at du skal konkurrere med hunden din, men ikke et krav:) Kravet er, at du skal å gi den det den trenger av mental og fysisk stimuli – en retriever er en aktiv hund.
Fysikk og helse er som sagt viktig for oss, og selvsagt for hunden også. Mine hunder vil derfor være: Mental testet, optigen testet, røntget for både hofteleddsdysplasi (HD) og albueleddsartrose (AA) og i tillegg være øyenlyste for arvelige øyensykdommer før de går i avl, slik det er anbefalt av veterinærer. De vil også være premiert i en eller annen form for hunde sport. Vi vil også prøve å stille de ut i hvert fall en gang. Dette for å få en bekreftelse i forhold til rase standarden. Men utstilling er ikke noe vi prioriterer.
Vi følger Norsk Kennel Klub`s etiske retningslinjer for hundeavl samt gjeldende regler for Norsk Retriever Klubb.
-Valpene leveres tidligst ved 8 ukers alder, da er de godt sosialiserte og –
-Registrert i NKK.
-ID merket.
-Fersk veterinærattest.
-Fått minst 3 ormekurer.
-Vaksinert etter veterinærens anbefalinger.
-Hefte med fyldig informasjon om oppdragelse, foring, pelstell m.m.
-Valpepakke med valpefor, , m.m.
-NKK`s kjøpekontrakt.
-Nybadet og kloklipt
-Oppfølging så lenge du måtte ønske er en selvfølge.
HVA FORVENTER VI AV VÅRE VALPEKJØPERE?
-At du grundig har gjennomtenkt hva det innebærer å ha hund i familien.
-At du har satt deg inn i rasens egenskaper og mener denne rasen er riktig for deg.
-At noen har mulighet til å være hjemme med valpen og gradvis venne den til å være hjemme alene.
-At valpen og senere den voksne hunden får stimuli i form av trening, tur,
omsorg m.m. slik at den trives og får en god helse både mentalt og fysisk.
-At hunden fra12-18 mnd alder har vært i røntgen for HD og AA.
-Vi ønsker også at valpene blir mental testet. Fra 18 måneders alder er dette ønskelig.
-Om du vil stille ut hunden er opp til deg. Men selvfølgelig ser vi dette som positivt.
-Vi ønsker fortrinnsvis valpe kjøpere,som har klare mål for sin hund. Det kan være: Jakt, lydighet,bruks osv. Men selvfølgelig selger vi familie hunder også, så lenge det er klart gjennomtenkt.
Depositum på kr…….,- som bekrefter at du skal ha valpen, betales når valpen er 3-4 uker gammel. Jeg gjør oppmerksom på at dette depositumet ikke blir tilbakebetalt om du av en eller annen grunn ikke vil kjøpe valpen. Det skal dekke de ekstra utgiftene jeg får med å finne ny kjøper til valpen, omregistrering i NKK o.l. Resterende beløp for valpen kan enten betales inn på konto før valpen hentes (husk kvittering) eller den betales kontant ved henting.
OG SELVFØLGELIG EN STOR PORSJON KJÆRLIGHET TIL DIN HUND!
Du som valpekjøper skal være glad dersom oppdretteren stiller krav til deg. Jeg opplevde rene «forhøret» hos enkelte oppdrettere jeg var i kontakt med da jeg lette etter valp. Men disse oppdretterene fikk meg til å tenke grundig gjennom en masse ting før jeg kjøpte valpen.
Valpekjøperens sjekkliste:
Ikke bruk hjemmesiden som retningslinje. Det er ikke på nett man finner ut hvordan folk egentlig er, hvordan valpene er eller hvordan oppdretters hundehold er. Opplysninger og bilder som legges ut på hjemmesider er ikke nødvendigvis hele sannheten om verken hundehold eller oppdretter. Dette er selvfølgelig en sannhet med modifikasjoner:) Av og til har man kun hjemmesiden og rette seg etter. Men sjekk da med evn dogweb eller tidligere valpekjøpere at ting er som de virker. Vi har selv kjøpt valp,som var langt unna og gikk da ut i fra hjemmesiden til oppdretterene. Og vi kunne ikke funnet bedre valper:)
Se på foreldredyrene om det lar seg gjøre. Det er ikke et godt tegn om oppdretteren ikke lar deg møte moren til valpen.
Still spørsmål om egenskaper og hva oppdretteren legger vekt på når de velger avlsdyr.
Ikke la deg blende av verken utstillingsresultater eller løpsresultater. De fleste som skaffer seg hund er ute etter en familie- eller turhund. Valpen bør være preget til dette.
Styr unna oppdrettere som sverter andre i samme «yrke».
Det er ikke frekt å be om referanser eller snakke med andre som har kjøpt valp av oppdretteren. De seriøse oppdretterne vil se på dette som et godt tegn og en indikasjon på at valpekjøperne er nøye og seriøse folk.
Se på forholdene der hundene bor.
Valpene skal være preget for det hundeholdet valpekjøperne ønsker. Det vil si at hunder som skal bo inne, må også være inne som små valper.
Lykke til