Aktivisering

Innendørs:
Aktivering på det mentale plan er ofte vel så utmattende på en hund som en lang tur i skogen. Og er det sommer og varmt eller vinter og kjempekaldt så frister kanskje en øvelse innendørs mer enn utendørs. En hund trenger faktisk mye hjerneaktivitet, noe som gjør den både mer harmonisk og mer oppmerksom i annen læring, f.eks lydighet.
Lete etter godbiter
La noen holde hunden mens du går og gjemmer godbiten (eller leken). Oppfordre deretter hunden til å lete etter godbit. Hvis den ikke forstår hva den skal gjøre kan du følge med den for å vise, men la i alle fall hunden få muligheten til å jobbe så selvstendig som mulig. De fleste hunder elsker denne leken, og du kan ganske raskt øke vanskelighetsgraden både ved å gjemme flere biter og på vanskeligere plasser. Det er også viktig å bruke ros på riktige plassene her.
Toalettruller
Pappkjernen i toalettruller er fint å ta vare på når man er hundeeier. De blir til kjempefine godteripakker når man klemmer sammen endene og eventuelt teiper sammen. Hunden skal jobbe seg inn til godteriet. Etter hvert kan du jo også her øke vanskelighetsgraden ved å gjemme den og la hunden få søke etter den.
Rist deg
Dette er en øvelse som du kan ha god nytte av . Har du vært på tur i regnvær er det selvfølgelig bedre at hunden rister av seg på utenfor, enn at den gjør det etter å ha kommet inn. Inntreningen av dette kan gjøres ved at man gjentar f.eks. kommando «rist deg» hver gang at hunden er skikkelig bløt etter bading o.l. Skal denne kommandoen ha noen effekt må ros og belønning komme umiddelbart i forbindelse med at den rister seg. Etter hvert vil den da kunne forbinde disse ordene med handlingen og vil riste seg på kommando.

Sikksakk
I denne øvelsen skal hunden gå mellom dine ben når du går. Du starter ved at hunden sitter på din venstre side. Sett deretter frem høyre fot og lokk hunden til å gå mellom bena for å nå tak i godbiten. Ta så et steg frem og lokk hunden tilbake med venstre hand. Det vil si at høyre hand lokker til høyre og venstre hand lokker til venstre

Godteri på nesen
La hunden sitte og legg så en godbit på nesen dens. Si «værsågod» (eller en annen allerede innlært kommando) og hunden kaster litt på hodet og tar godbiten i luften. I begynnelsen bør «værsågodet» komme umiddelbart, og etterhvert som hunden skjønner trikset kan man vente lengre. Her gjelder det å være tålmodig, for hunden vil ikke ha noen liggende på nesen men vil prøve å ta det fra fingrene dine. Ikke bruk nei og fyy, ta bort hånden dersom hunden prøver å ta godbiten før den har fått værsågod. Snakk med rolig myk stemme og ro ned dersom hunden maser veldig.

Utendørs:
Det er masse man kan gjøre utendørs med hunden i tillegg til å gå tur. Mye kan man også gjøre mens man går tur for å variere turene litt.

Gå bak
Denne treningen bør du starte på en smal sti der det ikke er plass for hunden til å gå på siden. La den gå bak samtidig som du forhindrer den å komme forbi. Gjenta kommandoen «gå bak» og gi hunden ros når den gjør dette.

Sporsøk
Hunden holdes igjen på et område hvor den ikke ser deg. Gå så et stykke og sett deg ned og vent. Ikke bruk lyder og sitt helt rolig. Hunden vises så til der du startet og skal søke seg frem til deg ved å følge sporene dine. Dette bør gjøres i et forholdsvis nytt område for både deg og hunden slik at den ikke blir distrahert av «gamle» lukter av deg.

Pølsesøk
Kast utover pølser (eller andre godbiter som lukter litt) og la hunden søke disse opp ved hjelp av nesen. Ikke styr hunden, men la den finne ut av det selv. Spre bitene over ett større område etter hvert som hunden blir flinkere.

Gjemsel
Gjem deg bak busker og trær, nede i grøfter, osv mens du går på tur, la hunden lete deg opp. Dette får hunden til å holde rede på hvor du er hele tiden, noe som er til stor hjelp i innkallingstrening. For at dette skal kunne gjennomføres må hunden selvfølgelig gå løs og være i et område hvor den ikke kan skade seg i letingen, fks nær trafikkerte veier.

Innkalling
Innkalling er den viktigste kommandoen en hund skal kunne. Begynn allerede de første dagen etter at du har fått valpen i hus. Fks når valpen får mat sier du «kom hit» selv om valpen er ved siden av deg. Dette er for at da vil hunden assosiere ordet med noe bra. Når valpen kommer frivillig mot deg, bruk ordet kom og ros masse når den er helt inntil deg. Ikke bruk kommandoen i situasjoner der valpen er opptatt med andre ting. Etter som valpen blir større kan man begynne å bruke kommandoen når man vil kalle inn hunden. Også her må det gjøres når du har en stor mulighet for at valpen skal adlyde. Dvs at den ikke er opptatt med å lukte på noe eller er i lek med andre hunder o.l. Gjør deg selv så interssant som mulig, la det bli en glede for valpen din å komme til deg. Ingen liker å komme til en som er sur og sint i stemme og kroppsspråk. Bli ALDRi sint på hunden din når den kommer mot deg, selv om den ikke kom så fort som du ville. Dersom den løper ut og ikke lystrer på første rop, snu og gå/løp i motsatt retning av hunden. Da vil hunden komme etter deg og du kan da bruke kommandoen kom og gi den masse ros. Den avbrøt jo «jakten» og må bli belønnet for at den heller valgte deg. Dersom man har lært hunden sin innkalling så kan hunden (og eieren) leve et mye friere liv.

Sitt
Stå foran hunden, ha en godbit i hånden og før hånden like over hodet på hunden. Hunden vil da sette seg på rumpa mens nesen følger hånden din. Si sitt og gi godbit med en gang rompa er i bakken. Pass på at du ikke roser hvis hunden reiser seg igjen med en gang, da kan den tro at sitt betyr «touch and go»…

Dekk
La hunden sitte (Dekk utføres alltid fra sitt). Sitt på huk sammen med hunden din og hold hånden med godbit foran nesen slik at hunden lukter godbiten. Før hånden kjapt ned i bakken framfor hunden og gi godbiten med en gang hunden ligger. Samtidig med at du fører hånden ned så bruker du kommandoen dekk (evt ligg hvis du heller foretrekker det). I begynnelsen kan det hende hunden bare fører hodet ned og ikke hele kroppen, da skal du ikke gi godbiten. Ganske snart vil den skjønne at den skal legge seg helt ned før den får noe godbit. Dersom hunden er snar med å sette seg opp så bruk kommandoen «sitt opp», dette for at hunden etterhvert skal lære seg til å ligge nede til den får en ny kommando.

Bli
Stå ved siden av hunden, den sitter, står eller ligger (ha den gjerne være i bånd dersom den har en tendens til å lø.pe ut). Se på hunden, hold håndflaten opp mot hunden, si bli og ta ett skritt frem. Gå tilbake og ros masse. Denne øvelsen lønner det seg å ta med museskritt. Dersom hunden kommer etter deg etter å ha fått kommandoen bli, så har du gått for fort frem. Etterhvert tar du flere skritt fremover og blir stående en liten stund før du går tilbake. Viktig med mye ros når du kommer tilbake. Dersom du bruker godbit som belønning: ikke gi den med det samme du kommer tilbake men ta med deg hunden og gi godbiten da. Grunnen til at godbiten helst ikke bør komme med en gang er at hunden kan komme mot deg for å få godbiten og da er øvelsen ødelagt.
NB! Ved bli-trening skal man alltid gå tilbake til hunden, ikke kall inn hunden fra avstand under bli-trening. Det kan føre til at hunden vil være i spenn og «lett i rompa» fordi den kun venter på at du skal rope på den. Dersom du alltid går tilbake så vil hunden lære seg at den skal ligge i ro der til du kommer tilbake.

Bli liggende
En kombinasjon av kommandoene dekk og bli. Ved lydighetskonkurranser skal hunden dekke, bli liggende i fra to til ti minutter, avhengig av hvilken klasse den konkurrerer i. Eieren går i fra hunden, snur seg og står vendt mot hunden i to minutter (letteste klassene) før eieren går tilbake, bak og rundt hunden og fram igjen til utgangsposisjonen. Hunden skal ikke reise seg opp før den får kommandoen sitt opp. Disse tre momentene læres inn hver for seg før de kombineres.

På plass
På plass kommandoen brukes til litt av hvert… Går du et lydighetskurs så vil «på plass» si at hunden skal sitte ved siden av deg, gå ved siden av deg og endre tempo samtidig som deg. Her brukes altså på plass som en kommando på forskjellige øvelser. Andre bruker på plass for å få hunden til å legge seg på plassen sin o.l. Jeg vil her forklare om den på plass som brukes i lydighetstrening. Utgangsstillingen i lydighetstreningen er at hunden sitter på venstre side av deg. Ved lineføring og fri ved foten (dvs lineføring uten line) sier man med hunden på plass og starter marsj fremover (fører skal alltid starte med venstre fot). Hunden skal da starte marsj samtidig som fører og holde seg ved venstre kne så lenge marsjen varer. Dersom man senker eller øker tempoet under marsjen bruker man på plass for å varsle hunden at en endring skjer. Ved innkalling kan man også bruke på plass, da skal hunden komme mot deg, runde deg og sette seg på din venstre side. For å lære hunden å komme rundt til din venstre side lokker man med godbit rundt kroppen (bytt hånd bak ryggen) og si på plass og gi godbit når hunden sitter pent ved din venstre side. Dersom hunden kommer for langt fram, for langt ut til siden eller for langt bak, kan man øve inn kommandoen ved hjelp av husvegger o.l. Stå inne ved et hjørnet, da løper ikke hunder to meter (eller mer…) bak deg før den får snudd, det er ingen hunder som løper i full fart for så å kræsje i veggen, selv om det noen ganger kan se slik ut. Veggene «tvinger» hunden til riktig øvelse og du slipper å dra, lokke eller mase hunden i rett posisjon. Og selvfølgelig masse ros når hunden sitter slik den skal.

Stå
Stå er også en kommando som blir brukt i lydighetskonkurranser. Kommandoen sier seg selv, hunden skal stå. Gå ved siden av hunden, fri ved foten eller lineføring, før høyre hånd fram og mot nesen på hunden samtidig som du sier stå og stopper opp selv. Ros med en gang hunden har stoppet. Dersom hunden prøver å sette seg, bruk venstre hånden under magen til hunden for å forhindre at den får satt seg. Pass på at hånden din er framfor hunden og ikke over, da en hånd over hodet brukes ved innlæring av sitt. Gå så videre ved hjelp av » på plass». Kommandoen stå under marsj betyr at hunden skal kunne stå igjen mens du fortsetter fremover noen meter for så å snu, gå bak hunden og opp på siden på den, sier på plass og går videre med hunden ved din venstre side. Denne kommandoen er også veldig fin å ha til nødsituasjoner, fks dersom hunden din (av en eller annen grunn) er på andre siden av veien og det kommer en bil. For å forhindre at hunden blir påkjørt kan man kommandere hunden til å stå, og så kalle inn hunden når det er trygt.

Irettesettelse
En hund må selvfølgelig lære forskjell på hva den kan gjøre og hva den ikke kan gjøre, men ros heller det positive enn å kjefte på det negative. Ordet nei er et greit ord å bruke for å stoppe hunden i å gjøre noe den ikke får lov til. Start mens valpen er ganske ung; legg en godbit foran hunden og si (ikke rop) nei med mørk stemme dersom hunden prøver å ta godbiten. Ta bort biten dersom hunden prøver å ta den. Her er det mange som tar tak i nakkeskinnet til hunden eller som rykker til i halsbåndet, men den metoden synes ikke jeg noe om. Det skal ikke være nødvendig med fysisk avstraffelse på hunden. Noen sier til og med at det ikke er nødvendig å bruke ordet nei engang, men der må jeg innrømme at min tålmodighet kommer til kort… Etterhvert vil hunden skjønne at ordet nei betyr at den må stoppe med det den holder på med, eller skal til å gjøre. Dersom du synes det blir nei hele tiden, noe det ofte kan bli og det er ikke bra, så prøv å avled hunden i stedet for å kjefte på den. Dette kan være vel så virkningsfullt som ordet nei. Og husk at hunden din hører veldig godt, det er IKKE nødvendig å rope og skrike til den! Istedet for å bruke ordet nei dersom hunden gjør noe den ikke får lov til, kan man også knurre… Høres kanskje merkelig ut, men prøv og du skal se at det virker.

Touch
Ordet «touch» er egentlig engelsk, og betyr «berøre». Mange av de øvelsene som blir beskrevet her, baserer seg på touchmetoden.
For å lære hunden touch, hold en gjenstand foran snuten på hunden. Så fort hunden berører denne gjenstanden med snuten, si «Touch» ros, og gi godbit. Etter hvert øker du vanskelighetsgraden: Du holder gjenstanden til siden, høyere opp, lavere ned, skjuler den bak foten din, legger den på gulvet, osv.
Husk at hunden trenger pause i innlæringen. Ikke gå videre før du er sikker på at hunden har forstått hva «touch» betyr.

Trille ball
Forutsetter at hunden kan kommandoen «touch».

Be hunden legge seg på gulvet. Lag litt avstand mellom forlabbene slik at ballen kan ligge ved hundens snute (gjør det enklere å få ballen til å trille forover). Ros og belønning hver gang hunden toucher ballen. Etter hvert som hunden forstår øvelsen, vil touchen bli kraftigere, ballen vil trille bortover. Øk din entusiasme i hvordan du roser hundens fremskritt. Når ballen triller mot der du sitter, vær ekstra raus med rosen. Til slutt skal hunden via et kraftig dytt være i stand til å trille ballen dit du sitter, slik at du kan trille den tilbake. Dere triller ball til hverandre.

Trille bil
Innlæring i hovedsak som ved «trille ball» bortsett fra at dere ikke skal trille bilen mellom dere. Hunden skal trille bilen forover.

Flere touchtriks
Innlæring som under «Touch»

Bruke snuten til å lukke dører. Vær obs på at hunden kan bli redd for smellet når døra smeller igjen. Vær sikker på at den er vant til denne lyden.

Berøre din nese/øyne/ører osv med snuten.

Slå lyset av/på med snuten

Kjenne navn på fingrene: Hunden peker med snuten på de forskjellige fingrene, etterhvert som du sier navnet på dem.

Tommel
Enda en variant av touch

Ha hunden foran deg og en godbit i venstre hånd. Hold hendene knyttet med tommelen opp og tett sammen. For å få godbiten skal hunden trykke på HØYRE tommel. I begynnelsen er det nok at hunden så vidt er borti tommelen. Når hunden har forstått hva du ønsker, setter du navn på. Etter hvert kan du holde hendene lenger fra hverandre og variere mellom å ha godbiten i høyre og venstre hånd.
Tips for å få i gang hunden: gni godbiten mot den tommelen du ønsker at hunden skal trykke på. Senere kan du lære inn de andre fingrene på samme måte. Enda en variant; la hunden trykke på en annens tommel/finger, men at du belønner. En til? Sett tall fra 1-10 i stedet for ord, så kan du lære hunden å «telle». Mange blir imponert over hvor intelligent hunden din er.

Slikke snute
Gni godbiten forsiktig på snuten. De fleste hunder slikker seg automatisk når du gjør dette. Hvis ikke, sitt og vent. Etterhvert vil du oppdage at hunden stikker ut tungen på eget initiativ og da setter du navn på øvelsen.

Sitte bamse
Ha hunden sittende foran deg. Når hunden sitter, fører du godbiten over den (ikke for høyt, da hopper den) og bakover slik at hunden må lene seg bakover for å få tak i godbiten. Den vil da løfte opp forbeina. I begynnelsen gir du godbit med en gang forbeina er såvidt over bakken, etterhvert må hunden sitte ordentlig opp for å få godbiten.

Teppet
Ta med hunden bort til et teppe og frist den til å legge seg ned ved å holde hendene lavt. Ikke bruk noen kommando for å legge den ned. Når hunden ligger, sier du «teppe», og belønner. Gjenta til hunden legger seg ned selv. Deretter går du litt lenger bort fra teppet, kanskje bare en halv meter, og test om hunden skjønner kommandoen. Hvis den ikke går og legger seg på teppet hjelper du den bort. Ikke gjenta kommandoen hvis den ikke skjønner hva du mener. Etterhvert øker du avstanden. (Dette er de samme prinsippene som i fremsending.)

Rulle rundt
Ha hunden liggende foran deg. Når hunden ligger, fører du godbiten langs siden på hunden, bakover og opp mot ryggen. Før godbiten langsomt rundt. Kanskje må du hjelpe hunden rundt de første gangene. I noen tilfeller kan det lønne seg å belønne med en gang hunden har startet å rulle. Når hunden ruller rundt uten at du behøver å «dytte» , setter du navn på øvelsen. Mange hunder ruller seg i snø og/eller sand. Sett navn på når hunden gjør dette, og belønn med godbit.

Gjespe
Mange hunder gjesper når du setter deg ned til dem, når de ønsker å oppnå oppmerksomhet, eller for å dempe seg selv eller andre. Sett navn på og belønn med godbit. En del hunder vil også gjespe hvis de blir strøket gjentatte ganger langs munnviken og nedover halsen. Noen har skikkelig høye gjespelyder og andre er mer «dannet» .

Inn i bil
Vis hunden at du kaster noen godbiter inn i bilen og frist den til å hoppe inn. I det den hopper, sier du «inn i bil». Gjenta et par ganger og ta pause. Ta hunden med deg et lite stykke bort fra bilen og kast noen godbiter inn i bilen. Når hunden tar kontakt, sier du » inn i bil.» Hvis hunden nøler, vent en stund, la den tenke, før du gjentar kommandoen. Hvis hunden fremdeles nøler, kan du «følge» den mot bilen. Husk å sette navn på hver gang hunden hopper inn i bilen.

Apport
Start med en apporterings-gjenstand i den ene hånden og en godbit i den andre. Med en gang hunden dytter borti apporten, belønner du med godbiten. Gjenta et par ganger. Så venter du med å gi godbiten til hunden biter over gjenstanden. Når hunden skjønner dette, senker du gradvis apporten mot gulvet slik at hunden må bøye seg ned for å få tak i apporten. I det den slipper gjenstanden i hånden din kan du si apport. Etter en stund kan du legge gjenstanden ned på gulvet slik at hunden må ta den opp og slippe den ned i hånden din. Si apport når du vil at hunden skal slippe. Krev at hunden skal holde på apporten til du sier apport. Senere kan du legge apporten lenger unna hunden, vent på kontakt og si apport. Husk å variere belønningsteknikk og tidspunkt for avlevering av apporten. Lær også hunden å apportere forskjellige gjenstander, og varianten der apporten gjemmes slik at hunden må søke for å finne den.

Ta opp
Du kan også lære hunden din å ta opp båndet, votten eller noe annet. Bruk de samme prinsippene som ved innlæring av apport. Vil du bruke apport til lydighetsøvelse, kan dette være en hverdagsvariant.

Basket / Legge søppel i søppeldunken
Benytt en lav kurv og for eksempel en tennisball. Legg ballen i nærheten av kurven – få hunden til å plukke den opp. Hold kurven nær hunden for at ballen enkelt skal falle ned i kurven når du sier (eks) «basket», som betyr at hunden skal slippe ballen oppi kurven. Gjenta noen ganger, la hunden få en pause.
Hvis du plasserer kurven nærmest deg, og ballen på motsatt side, vil hunden snu hodet mot deg for å få tak i godbiten. Da vil den samtidig holde hodet over kurven. Garantert suksess når du sier «basket»: ballen faller rett opp i kurven.

Når hunden etter hvert skjønner hva «basket» betyr, kan du lage større avstand mellom ballen og kurven, slik at hunden må bevege seg mot kurven for å utføre øvelsen. Når hunden er blitt riktig flink, kan du eks. sette kurven utenfor hundens synsfelt.

Samme metode bruker du for å få hunden til å legge papir i papirkurven, legge lekene sine opp i lekekassen, osv.

Stubbe
Frist hunden med en godbit til å gå opp på en stubbe. Er hunden utrygg, kan du gjerne belønne når hunden har forbeina opp på stubben. Etter hvert skal alle fire beina være helt oppå før du belønner. Når hunden er oppå og den har kontakt, si «stubbe» og «vær så god». Vurdere om hunden skal sitte eller stå på stubben. Du kan selvfølgelig velge begge deler, men bruk da forskjellige kommandoer. Bruk samme prinsippet som innlæring av » Teppet» og fjern deg gradvis lenger vekk fra stubben.

Stein
Samme prinsipp som ved innlæring av «stubbe». Krev etter hvert at hunden skal kunne lete opp steinen selv ved at du trekker deg stadig lenger unna. Bruk fantasien når du er ute med hunden din. Kanskje du finner flere steder som du kan lære den å hoppe opp på.

Gjem deg / Under bordet
Ta hunden med deg bort til et bord eller en sofa med god klaring til gulvet. Frist hunden med en godbit under bordet / sofaen og når den stikker hodet under (forsvinner helt under om du vil), sier du «gjem deg – vær så god» og gir hunden godbiten. Gjenta en del ganger, men husk pause. Etter en stund kan du legge en godbit under for eksempel bordet hvis du velger denne varianten, si «gjem deg» og la hunden gå bort og ta godbiten. Etter hvert fjerner du godbiten og sier kommandoen. La hunden få godbiten når den kommer frem igjen.

Gjennom rockering.
Start med å holde ringen lavt nede. Frist hunden gjennom ringen med en godbit. Når du etter hvert holder ringen så høyt at hunden må hoppe for å komme gjennom, kan du sette navn på. For eksempel gjennom, ringen, hopp etc. På samme måte kan du lære hunden til å hoppe og over beinet ditt, over noen som står på knærne på gulvet, over en annen hund o.s.v.

Åpne dører
For å unngå at ivrige hundeklør skal ripe opp dørene, kan du binde et tau eller skjerf i dørhåndtaket. Du kan bruke de samme prinsippene som ved innlæring av apport. I begynnelsen gir du godbit når hunden dytter borti tauet, senere når den biter tak. Til slutt så må den dra så hardt i tauet at døra åpnes. Husk pauser, ro og godt humør!

Prosit
Mange hunder nyser eller snøfter når de ønsker oppmerksomhet eller når de leker. Vær obs på dette, så kan du snart ha en hund som nyser når du ber om det. Kall det hva du vil, men husk også her å være konsekvent hvis du har valgt et navn. Velger du å bruke kroppsspråk kan du lettere sette det sammen med noe annet. Du kan jo spørre om hunden er forkjølet, eller hva naboen gjør når han ser hunden din, eller hva mamma gjør når hun rister teppene. Du kan også sette sammen dette med at hunden rister seg, og at den nyser p.g.a. alt støvet og hårene.

Krype
Start med å ha en godbit i hånden og frist hunden til å legge seg ned. Før godbiten langs gulvet foran hunden. i begynnelsen kan hunden få godbiten så snart den har krøpet noen centimeter bortover. Etter hvert krever du mer. Bakparten til hunden må være nede på bakken når du belønner. Du må være sikker på at hunden har friske hofter når du skal trene på dette. Du kan også lære den å krype mens du går ved siden av.

Skjulte godbiter
Dorull-kjerner og pappesker er ypperlige steder å gjemme godbitene inni. Bruk gjerne godbiter med litt sterk lukt hvis hunden er treg å få i gang. Når hunden din er blitt vant med dette, kan du putte en dorull-kjerne inn i en annen, tape igjen pappesken, eller gjemme dorullen slik at hunden må søke for å finne den. Hold et øye med hunden mens den åpner «presangen» slik at papp og tape ikke blir fortært. Valper er som regel villige til å spise alt de kommer over. Du kan selvfølgelig gjemme godbitene rundt i huset også. Oppå hyller, bak dører, under lokk eller plastbokser. Er hunden din glad i vann, kan du putte godbiter i en plastboks med lokk og kaste den i vannet.
Mange av forslagene du får her, kan du kombinere, så kan både du og hunden din trimme de små grå. Hunden lærer utrolig fort, så det gjelder å henge med. Når dere er ute, kan du gjerne kaste godbiter i lyngen/gresset/snøen, og la hunden søke. Husk at hunden skal få jobbe på egenhånd. Benytt terrenget rundt deg til å lage utfordringer for hunden. Kast godbiter opp i skråninger, ned i dalsøkk eller gjem dem inni barken på et tre. Du kan også kaste ut/gjemme godbitene og la dem ligge til dere kammer tilbake fra turen.

Bukke / Ja
Har du lyst til å lære hunden din å bukke, eller kanskje du velger å kalle det «ja» eller noe annet? Legg en godbit på gulvet foran hunden. Så er det bare å stå og vente. Når den bøyer seg for å se på godbiten og ser opp på deg igjen, kan den få godbiten. Dette gjentar du til hunden skjønner hva den må gjøre for å få godbiten. Hvis hunden din må holde på så lenge at den gir opp, så gi den en pause, og la den få belønningen med en gang den ser ned på godbiten.

Bang / Ligg død

I begynnelsen kan du gjerne sitte og vente til hunden legger seg og velter helt over til siden. I det snute og hale berører gulvet, kaster du en godbit bort til den. Så er det bare å vente igjen. Hver gang den legger ned hodet igjen, kaster du godbit. Når du bestemmer deg for å lære inn denne øvelsen, bør du være oppmerksom hver gang hunden legger seg for å slappe av. Etter hvert vil hunden gjøre dette bevisst og det er bare å velge navn til øvelsen. Husk at halen skal også være rolig når du belønner…..

Øvelsen «sitte bamse» kan for eksempel hete «hands up» og kombinerer du den med «bang», ja så har du en liten oppvisning klar.

Danse
Denne dansen er bokstavelig talt en runddans. Før en godbit rundt slik at hunden må gå i ring for å følge den. Krev senere at hunden må ta flere runder før du belønner.

Danse på to
Hunden din kan også lære seg å danse på to. Hold en godbit høyt over hunden. La den få godbiten når den reiser seg opp for å ta den. Vær bevisst på at du ikke skal være noe klatrestativ, slik at du ikke gir noen belønning hvis den støtter seg inntil deg. Sett navn på like før den får godbiten. Etter en stund med innmating av ordet, kan du teste om hunden reiser seg på to når du ber den om det. Ved behov, hjelp den i gang ved å holde godbiten høyt igjen. Senere kan du lære den å bevege seg litt rundt på to ved å friste den med godbiten i en sirkel over hodet på hunden.

Julebordet
Noen har sikkert hørt uttrykket «havna under bordet». » Gjem deg» eller «Under bordet» kan bli en fin beskrivelse av hvordan naboen ter seg når han er på fest. Ønsker du å utvide dette, kan du lære hunden din å hoppe oppå et bord, og gjerne » danse » litt rundt på det. Det kan jo vise naboen tidlig på kvelden og etterpå hva som skjedde etter hvert som festen utvikler seg. Ønsker du å sette en ekstra spiss på det hele, kan hunden danse på bordet med en rose eller en liten lommelerke i munnen.

For å lære hunden dette, kan du friste den opp på bordet og belønne. Er hunden veldig utrygg, kan du belønne så snart forbeina er på bordet. Noen hunder kan løftes opp de første gangene. Hunden må føle seg trygg mens den befinner seg på bordet, før du kan be den om for eksempel å danse. Bordet må ha en overflate som gjør at hunden unngår å gli, og høyden må tilpasses den enkelte. Et tips er å legge et fuktig håndkle på bordet. Vurdere om du vil bruke ord eller tegn for å fortelle hunden hva du ønsker. Tren på dette til hunden din er fortrolig med å være på bordet før du setter tingene sammen. Husk at dere begge skal ha det GØY!

Stiv og støl / strekke seg
Ofte vil hunden din strekke seg når den har sovet, eller som et dempende signal. Her er det bare å finne på et artig navn og gi godbit. Du kan lage litt show rundt dette også, ved å kalle det morgengymnastikk eller at dere strekker dere samtidig for å gjøre dere klar til jobb eller noe annet morsomt. Mange hunder lager en del lyd når de strekker seg. Har du en sånn hund, kan du vente med å belønne til du får frem en » lydsterk » strekk. Stønn og bær deg du også, det vil se ut som om dere er skikkelig samstemt. Dannelse er vel og bra, men det skaper ikke så ofte latter og moro. Alt til sin tid…

Sirkushund
Hunden skal hoppe opp på ryggen din, og bli stående, når du står på alle fire på gulvet. Dette er en sirkuskunst som ikke alle hunder klarer. Det er en svært krevende øvelse som ikke passer på for tunge hunder. Stå på alle fire på gulvet. Start øvelsen med å si de ordene som du vil at hunden skal assosiere med denne øvelsen, eks. «hva gjør hundene på sirkus».

Hold hånden med en godbit opp på ryggen. Så snart hunden begynner å vise interesse for dette, må du rose den. Hovedsaken er at hunden kommer seg opp på ryggen din.

Oppmuntre enda mer når hunden er kommet halvveis, når den står med framføttene oppå ryggen din

Flere triks
Her er flere triks du kan lære hunden din, etter de samme prinsippene som øvelsene over:

Gi labb: Hunden løfter en og en labb

Vinke: Hunden løfter en labb og holder den i lufta

«Give me five»: Hunden løfter en labb og treffer eierens hånd med den

Være sjenert: Hunden legger en labb over snuten

Steppe: Hunden løfter annethvert ben såvidt fra gulvet

Gå rundt: Hunden går rundt seg selv

Rulle rundt: Hunden legger seg ned og ruller rundt på andre siden

Spille død 1: Hunden legger seg på siden og ligger helt i ro

Spille død 2: Hunden legger seg på ryggen og ligger helt i ro

Bukke 1: Hunden legger seg ned med forbena, mens bakbena står

Bukke 2: Hunden bøyer seg ned med et forben under seg og hodet bøyd

Riste på hodet «nei»: Hunden beveger hodet fra side til side

Nikke «ja»: Hunden nikker med hodet

Snakke: Hunden bjeffer, eller gir fra seg annen lyd

Godbit på snuten: Hunden sitter rolig med en godbit på snuten, til den får ta den

Hente ting: Hunden henter navngitte ting (avis/tøfler/osv) og avleverer disse til eieren

Ta telefonen: Hunden tar av telefonrøret når den ringer

Ta salto: Hunden hopper opp og tar salto i lufta

Gå ved siden: Hunden følger eierens side uansett tempo. Eieren bestemmer hvilken side.

Gå sidelengs: Hunden flytter seg sidelengs

Rygge: Hunden rygger sammen med eieren

Hoppe opp i armene: Hunden hopper opp i eierens armer

Hoppe over eierens rygg: Hunden hopper over eierens rygg

Hoppe opp i lufta: Hunden hopper rett opp i lufta med alle fire ben

Marsjere: Hunden løfter ett og ett forben samtidig med eieren