Skjoldbruskkjertelen

Skjoldbruskkjertelen

Dette er en liten hormonproduserende kjertel som påvirker mange organsystemer i kroppen. Når man mistenker enkelte sykdommer, kan det å teste for hypothyreose ofte føre til en mer nøyaktig diagnose og en bedre behandling. Denne lille kjertelen består av to ovale deler lokalisert på begge sider av halsen.

TEKST: Lars Gundersen

Det er to former for tyroidea-hormoner; T3 og T4. T3 er den aktive formen, mens T4 må passere leveren før det blir T3, og følgelig den aktive formen.

Da begynner det å bli litt komplisert, men det beste jeg kan gjøre er å forenkle dette litt. Skjoldbruskkjertelen selv er regulert av to hormoner: TRH og TSH. Om T4 blir for lavt (husk det er ikke den aktive formen, når det begynner å sirkulere i kroppen), sier hjernen til TRH ”hei våkn opp, hent TSH og få han til å jobbe”. Nå vet TRH at TSH ”henger rundt” ved hypofysen og drar for å finne han. Så snart TSH hører om tyroksinmangelen forter han seg til skjoldbruskjertelen og stimulerer denne til å produsere tyroidea hormon.

Derfor står TSH for Tyroidea stimulerende hormon mens TRH er den første til å bli frigitt til aktiv tjeneste er Tyroidea releasing (frigjørende) hormon. Hypotyreose er en ubalanse i dette systemet

HUDSYKDOMMER

Hudsykdommer og hypotyreose henger ofte sammen. Hva er så årsaken til dette? For at hundene våre skal ha frisk hud og fin pels, må cellene som kroppen består av være friske og dele seg. Det er ikke helt forstått, men tyroideahormon er avgjørende for stoffskiftet til hver enkelt celle. Når cellene ikke fungerer effektivt, vil etter hvert et av de synlige resultatene være en tørr skjellet hud uten elastisitet.

Sluttresultatet kan bli en hund med en veldig tynn og dårlig pels og en hard grå hud med stram lukt. Om hunden forblir ubehandlet vil den hyppig få en intens ukontrollert kløe over hele kroppen. Ofte vil den klø/bite seg til blods, sår som er ideelle for bakterielle infeksjoner. Hypotyreose er ofte assosiert med redusert motstand mot, og større motaklighet for bakterielle infeksjoner.

TEST

Husk T3 er den aktive formen og T4 må bli omdannet til T3. Nivået av disse to hormonene korrelerer ikke alltid. Med andre ord en hund kan ha tilstrekkelige T4 nivåer og allikevel ikke produsere nok T3 og omvendt. Dette er veldig forenklet, men gir en ide om reguleringen av disse hormonene. Mange dyrleger måler kun T4 nivået i blodet. Også en liten andel av T4 hormonet som kalles fritt T4 sammen med TSH som også bør måles.

I tillegg vil ofte kolesterolverdiene være forhøyet ved hypotyreose. Den beste og sikreste måten å vite om din hund lider av en eller annen ubalanse i tyroideasystemet er å måle alle disse parameterne. Det er også viktig å være klar over det faktum, at andre sykdommer, stress, medikamenter, og hard trening kan påvirke de verdiene vi måler og gi falske lave verdier.

BEHANDLING

Behandlingen består av livslang medisinering med syntetisk T4- Levaxin®. Dette fjerner vanligvis raskt plagene dyret har som sløvhet/ treghet, mens dårlig hud/ pels kan det ta flere måneder før retter seg. Ved dårlig respons på medisineringen kan det være nødvendig å justere doseringen av Levaxin – eventuelt vurdere diagnosen på nytt

KLINISKE TEGN PÅ HYPOTYREOSE

1 Slapphet
2 Aktivitetsintoleranse
3 Nevrologiske tegn (f. eks kramper)
4 Vektøkning
5 Kuldeintoleranse (blir mer varmekjære)
6 Humørsvigninger
7 Kroniske infeksjoner
8 Hematologiske tegn (sykdommer i blodet)
9 Nevromuskulære problemer
10 Hjertesykdom (ofte lav puls)
11 Hudproblemer (dårlig tynn pels, dårlig hud)
12 Mage/ tarm (langsom fordøyelse)
13 Reproduksjonsforstyrrelser (dårlig evt. uteblitt brunst)

Lavt stoffskifte/ hypothyroidisme_________________________________________

Hypothyroidisme eller lavt stoffskifte er den vanligste hormonelle forstyrrelsen hos hund. Man ser det oftest hos middelstore hunder i alderen 2-6 år. Riesenschnauzer er predisponert. Hunder med lavt stoffskifte har for lite av hormonet tyroksin. Dette hormonet finner man i skjoldbrukskjertelen.

Pga tap av fungerende skjoldbrukskjertelvev vil hunden produsere for lite tyroksin. Årsaken kan være en betennelse i skjoldbrukskjertelene men i mange tilfeller er åraken ukjent. Når 75 % av kjertelvevet er borte vil hunden kunne få symptomer. Utviklingen kan ta lang tid, opptil flere år. Sykdommer kommer derfor smygende.

Hudforandringenen er som regel det mest synlige. De kan miste pels, få hårløs haletipp og evt. tørr og livløs pels. Andre symptomer kan være at hunden sover mye, er sløvere, fryser lett og noen drikker og tisser mer enn før. Ved hjelp av sykehistorien, kliniske symptomer sammen med en blodprøve kan man få stilt diagnosen.

Lavt stoffskifte er heldigvis enkelt å behandle. Hunden må få daglig tilskudd av tabletter resten av livet. Når hunden har fått tabletter i 3-4 uker tar man en kontroll blodprøve for å sjekke at dosen er riktig. Når man har funnet riktig dose tar man en kontroll prøve ca en gang i året.

Hypothyroidisme – lavt stoffskifte

Hypothyroidisme vil si at skjoldbruskkjertelen, thyroidea, til hunden produserer for lite skjoldbruskkjertelhormon, thyroxin (T4). Kjertelen krymper i størrelse som følge av at hundens egen kropp angriper kjertelen. Årsaken til dette er ikke forstått. I sjeldne tilfeller kan sykdommen skyldes en svulst i hjernen, eller også være en bivirkning ved annen sykdom. Denne sykdommen forekommer oftest hos hunder som er over 2 år gamle, spesielt i 4- 8 års alderen.

Mangelen på skjoldbruskkjertelhormon gjør at hunden får symptomer som skyldes lavt stoffskifte. Disse endringene kommer snikende. Dersom du synes hunden din virker mer slapp og pelsen tynn og tørr over en lengre periode, kan det være greit å oppsøke veterinær. Ofte vil hunden også miste mye hår, gjerne flekkvis, som regel like mye på begge sider av kroppen. Den kan også få fargeforandringer i huden. Den vil fryse lett, ha litt lav kroppstemperatur, kan ha blitt litt sløv og vil helst ligge rolig, inne, gjerne nær peisen eller ovnen. Den sover mye og har langsom hjerterytme. Løpetid hos tisper blir sjeldnere og kjønnsdriften hos hannhunder blir unormalt nedsatt.

Hypothyroidisme er heldigvis enkelt å behandle med medisiner. Behandlingen er i de aller fleste tilfeller vellykket, selv om det dreier seg om medisinering resten av livet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *